Grisslingebistro.se

Gustavsberg

Gustavsberg

Gustavsberg

Gustavsberg är centralorten i Värmdö kommun, och här bor ungefär 11 000 av de sammanlagt 40 000 invånarna i kommunen, vilket också gör orten till den största i kommunen. Man hittar Gustavsberg på den västra delen av ön, längst in i Farstaviken, och ortens ursprungliga namn var faktiskt Farsta. Namnet ändrades år 1640, då ägaren av Farsta slott, Gabriel Oxenstierna, döpte orten efter sin far, Gustaf Oxenstierna.

Gustavsberg är kanske mest förknippat med den porslinsfabrik som grundades på orten år 1825, och som tillverkade svenskt sanitetsporslin från 1937 fram till 2014. Idag tillverkas bara hushållsporslin i Gustavsberg, i betydligt mindre omfattning än förut, men när fabriken grundades i början av 1800-talet ledde till att Gustavsberg blev en snabbt växande bruksort som lockade till sig progressiva industrimän, bland andra Wilhelm Odelberg, som såg till att Gustavsberg blev en egen kommun år 1902, och styrde den nya kommunen på ett patriarkaliskt sätt. Det hade nog invånarna i kommunen inte något emot, då villkoren för arbetarna i Gustavsberg var så bra att det inte bildades en fackförening i kommunen förrän år 1919, flera årtionden efter resten av Sverige.1280px-Runda_huset_gustavsberg_varmdo

Stora delar av porslinsfabriken har idag rivits för att göra plats åt fler bostadshus, och det finns nio huvudsakliga bostadsområdet i Gustavsberg: Höjdhagen, Hästhagen, Munkmora, Lugnet, Björnkärret, Bortre Hästhagen, Holmviksskogen, Ösbydalen och Farsta slott. Vissa delar av fabriken gjordes också om till kontor, som har ett attraktivt läge vid hamnen. Området kring hamnen och den gamla porslinsfabriken har också byggts ut med butiker och restauranger, och en helt ny galleria öppnade i Gustavsbergs centrum år 2005. Förutom porslinsfabriken är en annan känd byggnad i Gustavsberg Runda huset, som ritades av arkitekt Olof Thunström och som sitt namn troget är helt runt. Det byggdes ursprungligen som kommunalhus på 1950-talet, men används numera som kommunbibliotek.

Om du har växt upp i Gustavsberg, och är bekant med omgivningarna där men gärna skulle vilja se mer av världen, till exempel genom att flytta till USA, kan du kontakta Crown Relocations. De är en internationell flyttfirma som kan hjälpa till med alla byråkratiska och praktiska detaljer kring flytten, så att du verkligen kommer iväg och bort från Gustavsberg.