De flesta av de boende i Värmdö kommun har något slags förhållande till Värmdö Idrottsförening. Kanske är man ett hängivet fan av något av föreningens topplag, kanske spelar man själv, eller så är man kanske förälder till ett barn som idrottar i föreningen. Här har flera stora talanger fostrats, men det är nog framförallt föreningens stora bredd och välkomnande attityd gentemot alla sportintresserade som uppskattas av Värmdöborna. Med över 2 000 aktiva medlemmar är Värmdö IF den överlägset största idrottsföreningen i kommunen. Ändå är klubbens historia kortare än vad man kan tro.
Föreningens ursprung och tillväxt
Det var den 4 mars 1948 som en grupp eldsjälar träffades på Näsets Café i Hemmesta för att bilda Värmdö Idrottsförening. På den tiden var Värmdö ett landsortsområde med mycket färre invånare, så det var knappt att det hade funnits någon efterfrågan på idrottsföreningar innan dess. Under femtio- och sextiotalet växte dock kommunens befolkning så det knakade, och befolkningen mångdubblades i ett slag när Gustavsbergs och Djurö kommuner införlivades i Värmdö kommun 1974. Det betydde även att behovet av fritidsaktiviteter blev så mycket större för de många barnfamiljer som flyttat till kommun, och det var under denna tid som Värmdö IF blev ett självklart nav i kommunens vardag. Medlemmar kommer även från andra kommuner. nackas politiker möts av protester då och då för att de inte satsar tillräckligt på ungdomsidrotten, så det är inte konstigt att många Nackabor väljer att åka till grannkommunen för att engagera sig i Värmdö IF istället.
Idrott för alla
Värmdö IF har i dagsläget fyra sektioner: fotboll, friidrott, innebandy och handboll. Fotbollssektionen är den avlägset största med tjugotre herr- och damlag för olika åldersgrupper. Herrarnas vuxenlag spelar i division 2, och den allsvenska mittfältaren Joakim Runnemo började spela fotboll i Värmdö. Föreningens målsättning – för såväl fotboll som andra idrotter – är dock inte mästerskapstitlar och elitsatsningar, utan att vara till för alla utövare. Därför tillåter föreningen inte heller nivåindelningar före tretton års ålder. Tanken om att skapa lust till idrott är något som också inpräntas hos föreningens föräldrar. Tyvärr är det ju ofta så att just föräldrar kan bli mer tävlingsinriktade än andra, och därför tycker Värmdö IF att det är viktigt att de ständigt påminns om att det är gemenskapen och glädjen som är det som verkligen betyder någonting. Under årens lopp har Värmdö IF således kanske inte samlat så värst många medaljer, men de har däremot fostrat någonting minst lika viktigt: tanken om att idrott ska vara till för alla.